Satunnainen kuva

Palvelitko IFOR:issa tai SFOR:issa?

APUASI KAIVATAAN !
Lue lisää.

Oletko jo tutustunut?

laine-jere-naton-vakoojat.jpg

Pataljoonan vaiheisiin perustuva tarina, joka kiehtovan taitavasti sekoittaa kovaa faktaa ja sujuvaa fiktiota. Lue lisää.

Esikunta- ja huoltokomppanian edustajia

Kolme kenttäkeittiöö oli käytössä aluks. Meitä oli keittiöhommissa yhteensä enimmillään yli 20 miestä. Kyliltä haetaan leipää. Huoltorekoissa tulee kans ruokaa. Tänne kun tultiin nii... siihenhän on totuttu, että ainahan se on sillai, että... jos kontissa täytyy saada tavaraa ja vaihtoehtona on Pasin renkaita ja ruokaa, niin ruoka jää kentälle ja renkaat lähtee.
    Paikalliset auttajat tuossa keittiöllä on kyllä tehny näitä hommia, että kyllä ne tietää. Se kyllä rajoittuu tuohon perunankuorintaan ja vastaavaan se niiden homma. Salmonellanäytteitä ne antaa ihan sinä missä mekin. Nää on ahkeria ja tunnollisia tyttöjä.
-    Pataljoonan muonittajaksi on perinteisesti valittu vanginvartija... ne on jo valmiiks jakomielitautisia. Joka aamu haetaan leipää tuolta kaupungilta, ja Pecsistä lihanhankintareissulla kerran kuussa. Yritetään vaan seurata, ettei hankintaaan varattuja rahoja ylitetä. Meillähän on taloushuolto-upseeri kenen tehtäviä se on, mutta mehän tunnemme kyseisen henkilön, ja häntä joutuu hieman tarkkailemaan. Huoltopäälliikköhän sanoi, että... oli kato ongelma, kun jätkät kävi itse kaapilla. Iltaisin kato menivät keittiölle ilman keitttiömiehiä ja roudaamassa itelleen tavaraa. Niitä jäi muutama kiinni siinä ja sit tuli ohje, että ei saa käydä. Huoltopäällikkö vaan siihen, että:"Eikös siellä ole kaksi vanginvartijaa? Nehän on tottunu pistämään ovia lukkoon".
-    Me ollaan laskettu, että noin keskimäärin täällä lihotaan viisi kiloo per ukko. Ja täällä on 400 miestä. 2000 kiloo läskiä ja ihraa! Joukkueen verran lisää väkee. Vahvuus on siis lisääntynyt...
-    Nyt on jo aamiainen, lounas ja päivällinen. Jos siihen vielä iltapalan laittais, niin...
-    Ei ei ei. Onnistus pienellä posella (position=vartioasema), mutta ei tälläsessä bordellissa.
-    Me ollaan ajateltu ihan puhtaasti vaan poikien terveyttä. Iltakuuden jälkeen ei tarttis syödä yhtään mitään.
    Tuo iso keittiö on tehty Kroatian rakentajapataljoonan keittiön pohjalta. Ainakin tuo pohjapiirros ja ratkaisut. Pikkasen vaan muutettiin. Hometta tuli telttakankaaseen sisälle mutta ei se mikään ihme ookkaan teltassa, kun uuneista nousee höyryä ja paistinpannuista... varsinkin siitä tiskikoneesta, josta nousee tosi vahvasti höyryä. Mutta se tilanne sit korjattiin. Täällä aiheutettuja ruokamyrkytyksiä ei oo ollu. Kaupungilta sit. Prikaatissa oli joku saanu karamellista salmonellan, mutta täällä ei oo ollu. Kana ja jauheliha on kaikista eniten riskialttiita siinä. Jauheliha on mahdollisimman ihanteellinen bakteereille. Liha on pääosin hyvää. Siinä on niin laaja kirjo kun sitä tulee ympäri maailmaa. Uudesta Seelannista asti lampaanlihaa.
    Se oli kaikista pelottavinta kun lähettiin tänne, että miten ruokkia 400 miestä? Aikasemmin on huomannu sen, että jollain pikkuposella pystyy kaikki tekemään sillai käsityönä... saa niinku parempaa jälkee kun jossain EHK:ssa. Pieni on aina kaunista.
    Noiden paikallisten työntekijöiden kanssa on joskus puhuttu, että tekisivät jotain paikallista ruokaa. Hommaisivat paikallisia mausteita ja tekisivät jonkun ruuan koko poppoolle, tai sitten jollekin vieraille. Onhan se aika hullua, kun tulee vieraita tänne Suomesta ja ne saa suomalaiseen tyyliin tehtyä lohta tai vastaavaa. Kyllähän tuota kannattas paikallista... yksi tytöistä, tää Branca, on ex -ravintolanomistaja. Miehensä oli hoitanut tän salipuolen ja hän keittiön. Aviosiippa ja liikekumppani oli sitten kiinnostunut liikaa näistä tarjoilupuolen tuotteista ja ryhtynyt käyttämään ite niitä. Nuoremmat meidän tytöistä, nää kaks, on eronneita ja kaks vanhempaa naimisissa. Yks on Kroatian serbipakolaisia. Hyvin avoimesti on ilmassu, että ei tykkää Dobojsta eikä bosnialaisista. Tykkää, että nää on jonkun asteisia mettäläisiä. Nää tytöt on täkäläisestä kortistosta otettuja. On katottu, että kellä on sellanen tausta, kokemusta ja koulutusta.

 

Seuraava tarina